Vall d´Aran dia 5 – Vall de Valarties-Vall de Ruda

Ruta entre moderada i difícil per alguns trams de sender costerut en el tram de Banys de Tredòs cap a Ruda on cal baixar de la bici, però són puntuals i la bellesa de l’entorn compensa de sobres les petites dificultats tècniques. A part d’aquest sender la resta de la ruta és francament fàcil per pistes perfectament ciclables.

Sortim de Baqueria en bicis de muntanya elèctriques i baixem cap a Tredòs Salardú Gessa i Arties per senders i camins fins remuntar la carretera de Valarties cap el Plan de Nera on els cotxes tenen aparcament obligatori.
La pujada des de l’aparcament són quasi 9 quilòmetres per arribar a 2134m passant per Loseron i Pruedo. És una pujada llarga i continuada dura per btt i molt fàcil per eBike.

Baixem cap a la vall de l’Aiguamoix on trobem abundant i perillós trànsit de taxistes que pugen i baixen des dels Banhs fins era Montanheta.

Al pla dels Banhs agafem la pista a la dreta on a poc a poc ens allunyem de l’aglomeració i els cotxes endinsant-nos en un bosc cada cop més solitari i millor conservat. Les probabilitats de trobar fauna salvatge són importants, cal anar amb compte.

Pugem uns 3 quilòmetres i 250m fins superar la cota 2000m. Hem començat per pista que esdevé camí i el darrer quilòmetre de pujada és per sender emboscat amb trams humits. En btt hauríem arrossegat la bici quatre o cinc vegades, com que anem electrificats només cal posar peu a terra en algun fangar o per creuar un parell de troncs.

El bosc és preciós i ben conservat, dalt el coll els prats són extraordinaris i la natura ens emociona. El descens per sender tècnic amb trams a peu, que ens porta a les pales de Ruda on es fa més fàcil i s’obre a la solana i a les vistes de la vall de Ruda.

El darrer tram fins al punt d’inici per pista sense cap dificultat.

Video

Mapa

Distància total: 36.69 km
Altitud màxima: 2136 m
Ascensió total: 1475 m
Temps total: 04:58:07

Relive

Track

GPS-bttmania-tracks150