Penha Garcia – PR 3 IDN Molins i fòssils

Aquest cop som a Penha García. Una Penha García és una freguesia portuguesa del concelho d’Idanha-a-Nova i al seu torn, pertanyent aa el districte de Castelo Branco. Per referenciar-la davant d’Espanya, podem dir que està, en horitzontal, després de la Serra de Gata.

És un petit poble que no passa desapercebut. Si entreu a Portugal des de Còria el veieu construït al vessant d’unes roques. I endinsar-s’hi és realment bonic. És un món rural molt tranquil.

La ruteta d?avui, PR 3 IDN Rota dos Fosseis, és realment bonica i veu el millor del Penha García. Però és un passeig de 3 km escassos. Es troba en el marc del Geopark Naturtejo que pretén potenciar el turístiques. La ruta està perfectament senyalitzada. Surt del centre de Penha García, encara que nosaltres hem sortit des del nostre allotjament, Casal da Serra i hem empalmat amb el PR a la baixada a la presa.

La primera cosa que veiem és, en baixar de l’esplanada del castell, l’entrada de la Guta da Lapa, després seguim endavant passant per la zona d’escalada. Tenen diversos punts usats per l’Escola d’Escalada de Penha Garcia. En aquest camí, si t’hi fixes pots veure Fòssils. Per ser exacte és més aviat camp de la Icnologia, que és una disciplina que estudia les empremtes o senyals d’activitat deixats als sediments o les roques per organismes vius. I encara que la ruta sigui la dels fòssils és realment el Parc icnològic de Penha García, on destaquen les crucianes, és a dir, les empremtes que van traçar els trilobits sobre el fons marí fa centenars de milions d’anys.

Arribem al Barragem de Penha García, la presa construïda sobre el riu Ponsul i just abans del seu congost. Baixem ja per l’altra banda del riu on podem veure les casetes dels molins d’aigua on es molia el cereal i també en una veiem i ens expliquen com es van formar aquests fòssils de les crucianes. Molt interessant tot.

En acabar seguim el sender que ens porta a la Praia Fluvial de Penha Garcia, decorada per la Fonte do Pego, un salt d’aigua pel desviament anterior que té realitzat al riu Ponsul.

Després de gaudir i refrescar-te. Seguim PR endavant i ens puja al Castell de Penha García, datat d’època medieval, concretament a l’època de la Reconquesta Cristiana de la Península Ibèrica, se suposa que va ser iniciat pel Sr. Sancho I, dins de la política de fortificació que va desenvolupar a Beira, davant les amenaces que suposava el Regne de León per a Orient, i els musulmans, el sud.

I del castell ja tanquem la ruta retornant al nostre allotjament.

Penha Garcia - PR 3 Molinos y fósilesPenha Garcia - PR 3 Molinos y fósilesPenha Garcia - PR 3 Molinos y fósilesPenha Garcia - PR 3 Molinos y fósilesPenha Garcia - PR 3 Molinos y fósilesPenha Garcia - PR 3 Molinos y fósilesPenha Garcia - PR 3 Molinos y fósilesPenha Garcia - PR 3 Molinos y fósilesPenha Garcia - PR 3 Molinos y fósilesPenha Garcia - PR 3 Molinos y fósilesPenha Garcia - PR 3 Molinos y fósiles

Video

Mapa

Total distance: 3890 m
Max elevation: 590 m
Total climbing: 205 m
Total time: 01:58:04

Download Track

GPS-bttmania-tracks150