Camí de l’Aigua – Mogarraz

El Camí de l’Aigua és un sender circular que uneix les poblacions de Mogarraz i Monforte de la Serra al Parc Natural de les Batuecas – Serra de França. L’aigua va estar-hi des de sempre, encara que honestament en ple agost hi ha pocs llocs on es deixa veure. Ara el passeig s’ha enriquit amb sis intervencions escultòriques que ja formen part del paisatge.

Es tracta d’una senda senzilla i ben senyalitzada on es pot apreciar que és un lloc d’història i històries, recollides a les paredons, -aquestes terrasses que subjecten la terra i transformen l’espai hostil en zona de cultiu-, als camins, els rierols… i la vegetació, que s’atreveix als solans a sorprendre amb cirerers o caquis, malgrat l’altitud i els freds. Històries d’homes i dones que van saber treure el millor de la terra, des de la convivència respectuosa i saber-se part d’un tot únic i grandiós.

I en acabar, recomanem una vista a Mogarraz. És un bell poble serrà declarat Conjunt Històric Àrtic des de 1998 i pertanyent a l’associació dels pobles més bonics d’Espanya, ens descobreix molts recursos, moltes maneres de construir i resoldre únicament amb els materials que dóna la terra.

Però com Mogarraz es va convertir al poble de les mil cares? Tot va començar per un veí que tenia una càmera de fotos i es va oferir voluntari per retratar els seus habitants i evitar així que es traslladessin a Salamanca per fer-se el DNI que entrava a la seva obligatorietat. Aquests negatius van quedar en oblit i anys després, Florencio Maillo un artista local els va trobar i va decidir com a homenatge plasmar l’oli, en planxes de llautó, els 388 veïns que encara estaven al poble.

Cada veí va penjar el retrat a la façana i el poble es va convertir amb el pas dels anys en una galeria d’art a l’aire lliure, que actualment té 809 cares pintades a les façanes.

Camino del Agua - MogarrazCamino del Agua - MogarrazCamino del Agua - MogarrazCamino del Agua - MogarrazCamino del Agua - MogarrazCamino del Agua - MogarrazCamino del Agua - MogarrazCamino del Agua - MogarrazCamino del Agua - MogarrazCamino del Agua - Mogarraz

Vídeo

Mapa

Total distance: 7858 m
Max elevation: 814 m
Total climbing: 342 m
Total time: 02:08:12

Download Track

GPS-bttmania-tracks150