Reserva Natural das Dunas de São Jacinto

Avui caminarem per la Reserva Natural das Dunes de São Jacinto. Un territori d’una formació relativament recent, ja que fa uns milers d’anys la línia costanera estava retirada uns 25 km i São Jacinto era uns bancs de sorra enfonsat uns quants metres a les aigües oceàniques.

Però com que les costes són territoris en constant evolució, al llarg dels segles han anat creixent bancs de sorra al llarg d’aquesta costa i tancant-se per formar una enorme llacuna estancada a desembocadura del Vouga. Només a principis del segle XIX i mitjançant costoses obres d’enginyeria és oberta al mar.

Els treballs d’estabilització de les dunes a tots dos bancs de sorra, van començar també al segle XIX, ja que la sorra enterrava constantment els llogarets i valuoses terres agrícoles conegudes com a “terres de pa”. A més que el vent va arrossegar molta sorra cap a les aigües de l’estuari contribuint a la sedimentació de la desembocadura del riu.

Finalment, al 1.888, s’inicien les plantacions de pinedes a l’arenal nord, que avui formen part del Bosc Nacional de les Dunes de São Jacinto.

Hem de dir que la caminada és totalment apta per a tots els públics i que es pot fer amb dos circuits marcats, nosaltres optem pel llarg, als quals pots accedir prèvia inscripció a la caseta de la reserva.

Podràs contemplar bàsicament dunes, boscos de pins i estanys artificials creats per albergar un refugi d’aus aquàtiques que es troben a la Ria d’Aveiro. Gaudir-los, respectar-ho i cuidar-los!

Vídeo

Mapa

Total distance: 7687 m
Max elevation: 144 m
Total climbing: 344 m
Total time: 02:20:30

Download Track

GPS-bttmania-tracks150