Rascafría – Pont del Perdó – Casa de la Forca

Comencem la ruta des del centre de Rascafría, aprofitant que vam arribar aviat i així no tenim problemes per després buscar aparcament per menjar alguna cosa en acabar.

Caminem per les senderes de passeig paral·lels a la M-604. Quan vam superar la fàbrica de fustes, Societat Belga de les Pinedes del Paular, vam abandonar la proximitat de la carretera per passar pel pont del Riu de l’Angostura, que és com es diu el Rio Lozoya a la part superior. Passem la muntanya de les Batanes i creuem novament el Riu Angostura pel Pont del Perdó que està triat just davant del Monestir de Santa Maria del Paular i que va servir de via d’accés als monjos cap al Molí de paper dels Batanes. (Com a anècdota, d’aquest molí va sortir el paper amb el qual es va imprimir la primera part del Quixot de la Manxa, publicada a Madrid en 1605.)

El Pont del Perdó rep el seu nom perquè les autoritats locals, de fa sis segles, tenien per costum efectuar els judicis al costat del pont. Els reus apel·laven la seva sentència davant el tribunal en el mateix pont i, si eren perdonats, tornaven sans i estalvis. Si no era així els agutzils els conduïen a la Casa de la Forca, que també visitarem en aquesta ruta.
Seguim novament, paral·lels a la M-604, per després desviar-nos pel GR10-1. Caminem guiats per ell fins a passar el Rierol de l’Ombria, a l’altura de Matalascuevas, on ens desviem per aturar-nos al prat del Mirador de les rouredes, on es troba el Monument al Guarda Forestal.

Seguim passant el Rierol de Navalahuesca fins arribar a la Casa de la Forca prop de la carretera M-604 al PK 32.

Creuem la carretera i novament el Riu Lozoya a l’altura de l’Embassament de la Presa del Pradillo, per tornar pel PR-25 cap a les presillas, on agafem el GR10-1 fins a l’Alberg Juvenil dels Batanes on ja ens desviem per al nostre punt d’inici, el poble de Rascafría.

Ruta senzilla, encara que llarga i carregada de molta història. Pont del Perdó – Casa de la Forca. On la vida, fa sis segles no era fàcil. On la neu queia acumulant diversos metres de gruix, que deixava a aquesta vall de l’Alt Lozoya aïllat almenys cinc mesos a l’any.

Rascafría-Puente del Perdón-Casa de la horcaRascafría-Puente del Perdón-Casa de la horcaRascafría-Puente del Perdón-Casa de la horcaRascafría-Puente del Perdón-Casa de la horcaRascafría-Puente del Perdón-Casa de la horcaRascafría-Puente del Perdón-Casa de la horcaRascafría-Puente del Perdón-Casa de la horcaRascafría-Puente del Perdón-Casa de la horcaRascafría-Puente del Perdón-Casa de la horcaRascafría-Puente del Perdón-Casa de la horcaRascafría-Puente del Perdón-Casa de la horcaRascafría-Puente del Perdón-Casa de la horca

Video

Mapa

Distància total: 19.22 km
Altitud màxima: 1323 m
Ascensió total: 486 m
Total time: 04:43:03

Relive

Track

GPS-bttmania-tracks150