Senderisme. Puerto del Leon- Cabeza Lijar-Cueva Valiente

Sortida de Senderisme des de el Alto del León, també conegut com a Puerto de Guadarrama. És un pas de muntanya que va ser inaugurada per Fernando VI en 1749 i que va rebre aquest nom pel monument que hi ha situat al centre de la carretera. Aquest pas també va ser important durant la Guerra Civil pel seu valor estratègic. I durant la ruta podrem veure bastant restes d’aquests punt defensius.

Iniciem resseguint el recorregut pel GR10 en direcció Oest. Amb la primera forta pujada passant pel Turó Piñorero o de la Gamonosa on parem a veure les restes de l’antic observatori blindat. Per posteriorment baixar al Coll de la Gasca.
Continuem per les marques del GR10 amb la segona forta pujada cap a Cabeza Líjar de 1.823 m. On es pot veure també les restes defensives i refugis. Seguim ruta baixant cap el Coll de la Cierva o de la Mina que ens portarà al Refugio de la Salamanca al turó del mateix nom. Des d’aquest punt girem pel GR 88, abandonant el GR 10, pujant cap el Coll de l’Hornillo. Fem altra petita cima, sense nom, de 1.872 m. I continuem pujant fins a la màxima cota del dia. Els 1.903 m de Cova Valiente. On podem contemplar les vistes de la Serra de Guadarrama amb les seves primeres nevades d’aquest hivern així com les restes del fortí.

Continuem amb una forta baixada ja per la Serra del Malagón, on es desviem per veure una gran cova natural que dona nom a la cima de Cova Valiente.

Posteriorment seguim baixant fortament per una pedrera per arribar a Cap del Bou de 1.537 m. I continuem baixant fortament fins que creuem un rierol e iniciem una pujada. Primer suaument paral·lels al GR 88 i que abandonem després per atacar l’ultima forta pujada de 200 m sense descans per una pedrera i que ens porta de nou al Coll de la Mina.

A partir d’aquí. Ja tot es fàcil. Primer per la Pista de la Mina i després pel camí del Viacrucis. Creus que es van aixecar després de la Guerra Civil en record als homes que van perdre la vida en els combats d’aquest indret.

Dura ruta feta en solitari amb llarga distancia, important desnivell i de moltes hores. Però que la recomano totalment!

Senderismo Puerto del Leon-Lijar-VCalienteSenderismo Puerto del Leon-Lijar-VCalienteSenderismo Puerto del Leon-Lijar-VCalienteSenderismo Puerto del Leon-Lijar-VCalienteSenderismo Puerto del Leon-Lijar-VCalienteSenderismo Puerto del Leon-Lijar-VCalienteSenderismo Puerto del Leon-Lijar-VCalienteSenderismo Puerto del Leon-Lijar-VCalienteSenderismo Puerto del Leon-Lijar-VCalienteSenderismo Puerto del Leon-Lijar-VCalienteSenderismo Puerto del Leon-Lijar-VCaliente

Video

Mapa

Total distance: 22344 m
Max elevation: 1909 m
Total climbing: 1414 m
Total time: 06:41:46

Relive

Download Track

GPS-bttmania-tracks150